Rawatan Kanser - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Terdapat pelbagai jenis rawatan atau ubat kanser, ianya bergantung kepada jenis kanser dan tahap yang dimiliki oleh seseorang pesakit. Kebanyakan pesakit hanya akan mendapat satu rawatan sahaja namun jika ianya sudah mencapai tahap yang tinggi, beberapa kombinasi rawatan akan digunakan, ia terdiri daripada pembedahan disusuli dengan kimoterapi atau terapi radiasi. Pesakit juga mungkin akan menerima rawatan imunoterapi, terapi sasaran atau terapi hormon. Ujian klinikal juga mungkin akan dicadangkan kepada sesetengah pesakit, melalui ujian ini sampel sel akan diambil dan akan diujii di makmal bagi menentukan kaedah rawatan yang bersesuaian. Sesetengah rawatan kanser mungkin akan mendatangkan kesan sampingan.

Terdapat pelbagai kaedah yang digunakan untuk merawat kanser dan matlamatnya hanya satu, untuk membolehkan pesakit kembali sihat dan menjalani kehidupan normal seperti sediakala, namun keadaan ini tidak seindah yang diimpikan, kehadiran kanser pada seseorang individu mungkin akan memendekkan jangka hayatnya walaupun setelah menjalani rawatan, ini bergantung kepada keadaan khusus pesakit itu sendiri. Kanser akan menjadi lebih teruk jika rawatan tidak dilakukan.

Jenis rawatan
  • Pembedahan : Kaedah pembedahan akan digunakan bagi membuang barah dari tubuh dan biasanya akan disusuli dengan beberapa sesi rawatan susulan.
  • Terapi radiasi : Terapi radiasi merupakan kaedah rawatan barah yang menggunakan radiasi dengan dos yang tinggi, ini bertujuan bagi membunuh sel barah serta mengecilkan tumor.
  • Kimoterapi : Kimoterapi merupakan sejenis rawatan yang menggunakan ubat bagi membunuh sel barah dan pada kebiasaannya mempunyai kesan sampingan seperti keguguran rambut, gigi, hilang selera makan dan boleh menyebabkan serangan barah kali kedua.
  • Imunoterapi : Kaedah imunoterapi merupakan sejenis rawatan yang membantu sistem ketahanan tubuh melawan barah, ia merupakan terapi ibiologi dan terdiri daripada sel darah putih serta tisu sistem limfa.
  • Terapi sasaran : Merupakan sejenis rawatan barah yang mensasarkan kematian sel barah, ia biasanya menggunakan ubat-ubatan, yang digunakan bersama dengan rawatan lain seperti kimoterapi, pembedahan atau terapi radiasi. Kaedah ini biasanya mempunyai kesan sampingan.
  • Terapi hormon : Merupakan terapi atau rawatan yang melambatkan atau menghentikan pertumbuhan kanser, biasanya digunakan pada kanser payudara dan prostat.


Terdapat pelbagai rawatan kanser bergantung kepada kesesuaian pesakit

Kategori rawatan
Rawatan barah telah dipecahkan kepada beberapa kategori, antaranya adalah:

  • Rawatan barah premier - Matlamat utama rawatan premier ini adalah bagi merawat barah secara keseluruhan. Sebarang bentuk rawatan boleh digunakan sebagai rawatan barah utama, namun rawatan barah primier yang paling biasa adalah pembedahan, selepas pembedahan rawatan susulan seperti kimoterapi atau terapi radiasi akan dicadangkan.
  • Rawatan adjuvan (tambahan) - Matlamat rawatan ini adalah bertujuan bagi membunuh saki baki sel kanser yang mungkin masih ada di dalam tubuh setelah rawatan primier, ini bertujuan bagi mengurangkan risiko barah itu akan kembali berulang. Sebarang  rawatan kanser boleh dikelas sebagai terapi tambahan, ini termasuklah radioterapi, terapi radiasi dan juga terapi hormon.
  • Terapi neoadjuvan - merupakan rawatan yang digunakan sebelum rawatan premier, ini bertujuan menjadikan rawatan premier lebih mudah atau lebih berkesan.
  • Rawatan paliatif - Rawatan ini digunakan bagi membantu melegakan kesan sampingan rawatan atau kesakitan disebabkan oleh kanser itu sendiri.

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang membunuh ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia, Arkib Negara 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Tesis lengkap klik di sini

Makluman
Bagi mendapatkan kesan yang paling optimum dan menyeluruh, kami di Berkat Herba Nusantara hanya menjamin keaslian herba Keladi tikus yang terdapat pada STF Keladi Tikus dan TF Keladi Tikus Plus Biji Aprikot sahaja (keluaran asli mempunyai buku rujukan di dalam setiap kotak), dapatkan STF keluaran asli dan diiktiraf melalui baner di bawah atau klik di sini - STF keladi tikus (klik)

Back to content