Keladi Tikus - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Makluman
Kami di Berkat Herba Nusantara hanya menjamin keaslian yang ada pada STF dan TF Plus sahaja, kami tidak dapat menjamin keaslian yang ada pada keluaran lain, terutamanya keluaran yang:

  • Tiada nombor KKM
  • Tiada pelekat KKM
  • Tiada buku panduan
  • Tanpa kotak
  • Tiada alamat pengeluar
  • Biasanya dijual dengan harga yang sangat murah bagi menarik minat pembeli.

Oleh itu sebarang bentuk risiko serta kesan sampingan hasil daripada penggunaan produk lain adalah di bawah tanggungjawab sendiri. Dapatkan keluaran asli dan berdaftar melalui baner di bawah atau klik di sini
Keladi tikus (Typhonium flagelliforme) : Pengenalan
Keladi tikus merupakan sejenis tumbuhan semak yang tergolong dalam keluarga Araceae, berketinggian kira-kira 12 inci bagi pokok matang, ianya tumbuh pada ketinggian 1000 meter dari aras laut. Di Malaysia, pokok keladi tikus merupakan tumbuhan semak yang tergolong dalam kategori liar dan biasanya tumbuh di kawasan semak berpaya dan teduh dan tidak terkena sinaran matahari secara terus. Tumbuhan ini telah dikaji oleh beberapa buah universiti tempatan dan diakui mempunyai nilai anti kanser yang tinggi, nilai anti kanser yang ada padanya datang daripada senyawaan aktif yang dikenali dengan nama Ribosome Inactivating Protein, sejenis mekanisma pertahanan semulajadi yang turut memiliki khasiat merawat tumor.

Tumbuhan ini pada mulanya dikaji secara tidak sengaja oleh seorang pensyarah fakulti kajihayat, Universiti Sains Malaysia, Dr. K.H Teo (PhD) dimana ada pesakit kanser yang meminta beliau membiakkan tumbuhan ini untuk kegunaannya, semenjak dari hari itu kegunaan herba keladi tikus semakin hari semakin berkembang sehingga ada yang datang daripada Brunei dan Singapura bagi mendapatkan herba STF ini. Sehingga kini kebanyakan daripada pengguna menggunakannya selepas rawatan moden bagi mendapat kesan penyembuhan, terutama bagi membersihkan saki-baki sel kanser yang masih lagi tertinggal.

Keladi tikus mempunyai kandungan anti-kanser di dalam kajian yang telah dibuat oleh Universiti Sains Malaysia yang disertai oleh Institut Farmasi dan Nutraseutikal Malaysia didalam mengesan aktiviti anti-proliferatif tumbuhan ini pada sel kanser paru-paru manusia melalui pendekatan bioaktiviti. Di dalam kajian tersebut, herba keladi tikus telah di ekstrak menggunakan kaedah kromatografi, dan hasilnya mendapati terdapat kesan apoptosis (kemusnahan) pada sel kanser paru-paru, selain daripada itu terdapat beberapa pecahan ekstrak keladi tikus didapati berjaya menghalang pertumbuhan sel karsinoma (kanser) paru-paru manusia secara signifikan. Kegiatan sitotoksik ini telah menyebabkan tumbuhan ini sering dimasukkan sebagai ramuan penting di dalam pelbagai ubatan semulajadi yang disyorkan sebagai terapi barah di Malaysia.


Antara titik di mana herba keladi tikus dapat dijumpai, antaranya di sekitar Myanmar, Cina, Vietnam, Malaysia dan beberapa kawasan seperti di Kakadu National Park, Australia.

Anti kanser
Sebuahj kajian, yang dijalankan oleh Syam Mohan et. al. telah mengesahkan aktiviti anti-leukemia yang terdapat pada herba besar ini, kajian telah dijalankan terhadap ekstrak ubi keladi tikus dan diuji pada sampel sel limfablastoid T4 manusia, data telah menunjukkan terdapat tindakbalas apoptosis (kemusnahan) dan kemusnahan sel yang menunjukkan kesan sitotoksisiti yang sangat signifikan terhadap sel CEMs sel leukemia, pemerhatian sitologi turut menunjukkan kejadian seperti pengecutan sel, pelepasan membran serta penyebaran sitoplasma, kesan anti leukemia daripada ekstrak keladi tikus asli ini telah membuka satu lagi dimensi baru di dalam rawatan kanser, terutamanya untuk rawatan pelengkap secara keseluruhan.

Selain memiliki kesan apoptosis pada sel barah berjisim, ekstrak umbi daripada tumbuhan ini turut dikesan mempunyai kemampuan menghambat pertumbuhan sel leukemia, sejumlah granulosit dan monosit yang ada di dalam darah leukemia mengalami penurunan yang amat signifikan selepas sejumlah ekstrak ubi matang diberi kepada tikus leukemia secara oral, pemerhatian ini berlangsung selama 28 hari dengan tiga dos (200, 400, 800mg) terdapat kesan kematian sel kanser pada limpa tikus yang dirawat, terutamanya pada dos yang lebih tinggi namun pendekatan dengan dos pertengahan (400mg) adalah dilihat lebih baik bagi memastikan kesan daripada keladi tikus ini dapat memberikan kesan rawatan kepada tubuh dengan lebih efektif.
Keladi tikus ubat kanser
Penggunaan ubat-ubatan tradisional daripada bahan asli semulajadi merupakan salah satu daripada kaedah yang digunakan oleh mesyarakat setempat bagi merawat kanser, salah satu daripadanya adalah dengan menggunakan bahan bioaktif yang diperolehi daripada umbi pokok keladi tikus, tumbuhan ini di dalam kajian yang telah dijalankan oleh Fakulti Perubatan, Universitas Yarsi, Jakarta menemui sebatian metabolit sekunder dalam kategori alkaloid, terpenoid dan flavonoid bersifat anti kanser yang tinggi di dalam herba ini, sebatian ini juga selain mampu dijadikan rawatan anti kanser, ianya juga dapat mengatasi kesan buruk kimoterapi seperti keguguran rambut dan keletihan selain berperanan memotong DNA sel kanser tanpa merosakkan tisu di sekelilingnya. Selain digunakan sebagai rawatan barah, umbi keladi tikus juga turut digunakan untuk rawatan asma, radang dan juga buasir.

Terdapat banyak lagi kajian-kajian yang lebih terperinci mengenai kewujudan anti kanser yang terdapat pada herba keladi tikus, kajian tersebut bukan sahaja daripada Malaysia dan Indonesia sahaja malah ada yang datang daripada pelbagai pelusuk dunia seperti China dan juga Australia, pelbagai penemuan baru mengenai herba keladi tikus asli telah membuka ruang baru untuk dijadikan rawatan pelengkap bagi kanser, terutama jika kanser tersebut sudah mencapai tahap 3 keatas.

Rujukan: Fakulti Perubatan, Universitas Yarsi, Jakarta.
Terbukti oleh sains perubatan
Keladi tikus telah menjalani beratus kajian, ekstrak daripadanya mampu mencapai sehingga 32 jenis pecahan, komponen ini kebanyakkannya mempunyai enzim yang mendorong kepada kemusnahan sel kanser, setiap pecahan mempunyai kesan yang berbeza terhadap beberapa jenis kanser, seperti D/F21 mempunyai tindakan anti-proliferatif terhadap sel HCI-H23 (sel kanser paru-paru) yang mendorong kepada kematian (apoptosis) sel tersebut, selain itu ia juga turut mempunyai kesan terhadap karsinoma serviks dan sel leukemia manusia. Induksi apoptosis (kematian) sel tersebut adalah sebahagian daripada langkah penting untuk rawatan barah.

Penggunaan herba keladi tikus asli dilihat menjadi salah satu daripada jalan terbaik bagi mendapatkan manfaat terus daripada keluaran asli, selain dihasilkan daripada herba yang matang dan terpilih, penggunaannya mampu memberikan kesan merawat yang diperlukan oleh tubuh, ianya turut diakui bukan sahaja di Malaysia malah di seluruh asia tenggara termasuk Brunei dan Singapura, kandungan anti kurkumin yang tinggi padanya dapat menghalang serangan baru dan juga ulangan selain mampu mengurangkan kesan sampingan kimoterapi. Penggunaannya secara konsistan (sekitar 1 hingga 2 tahun) dilihat dapat meningkatkan kadar imun tubuh, selain itu ia juga mampu menstabilkan penghasilan darah putih dari sumsum tulang yang menjadi permasalahan kepada leukemia. Pecahan ekstrak D/F19 yang ada padanya juga mampu mendorong kemusnahan beberapa jenis kanser disamping melindungi sel sihat yang masih belum dijangkiti.

Penggunaan
Herba keladi tikus yang selama ini tidak dikenali umum merupakan sejenis tumbuhan asal Malaysia yang amat mujarab merawat sel rosak pada tubuh manusia. Kelebihan ini sebenarnya merupakan mekanisma pertahanan yang ditemui secara tidak langsung oleh penyelidik, hasil kajian ini telah merumuskan bahawa senyawaan RIPs (Ribosome Inactivating protein) sebagai mekanisma pertahanan yang terdapat padanya mampu merencatkan pertumbuhan kanser, hal ini disokong dengan beberapa kajian lengkap yang merangkumi penyelidikan membabitkan senyawaan aktif padanya, termasuk alkaloid, yang berjaya menghalang pertumbuhan sel kanser paru-paru manusia, kejayaan ini dengan jelas menunjukkan bahawa mekanisma pertahanan yang wujud padanya dapat dimanfaatkan oleh manusia sebagai rawatan pelengkap, terutamanya bagi rawatan kanser dan ketumbuhan ganas yang lain.


Back to content