Pencegahan Kanser - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Pencegahan kanser, terutamanya bagi mereka yang mempunyai keturunan atau sejarah ahli keluarga merupakan sesuatu yang perlu diberi perhatian, ini kerana mereka yang mempunyai genetik kanser dilihat lebih terdedah berbanding mereka yang tidak. Peluang seseorang untuk mendapat kanser juga berkait rapat dengan gaya hidup dan pemakanan, di sini disenaraikan beberapa petua bagi mengurangkan risiko serangan kanser:

  • Elakkan penggunaan tembakau
Penggunaan tembakau, walau dengan apa cara sekalipun boleh menyebabkan kanser. Merokolk terutamanya, sering dikaitkan dengan pelbagai jenis barah seperti kanser paru-paru, mulut, tekak, pankreas, pundi kencing, serviks dan juga buah pinggang. Mengunyah tembakau pula boleh menyebabkan kanser mulut dan juga pankreas. Pendedahan kepada asap rokok (secondhad smoker) pula boleh meningkatkan risiko kanser paru-paru.

Elakkan penggunaan tembakau atau membuat keputusan untuk berhenti menggunakannya merupakan tindakan yang penting bagi pencegahan barah.

  • Makan makanan yang sihat
Pilih menu yang sihat - walaupun di kedai runcit, ini secara tidak langsung dapat mengurangi risiko terkenanya serangan kanser. Makan banyak buah-buahan serta sayur-sayuran serta bijirin bagi mengekalkan diet yang sihat. Kurangkan pengambilan makanan yang terproses seperti burger, sosej atau salami. Lebihkan air masak, kurangkan atau berhenti mengambil gula, kurangkan mengambil makanan yang berasaskan lemak haiwan dan juga daging merah.


USM temui keladi tikus ubat kanser - Utusan Malaysia, Arkib negara 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia

  • Berhenti mengambil alkohol
Pengambilan alkohol dalam tempoh masa yang lama dapat menyebabkan beberapa jenis barah sepeti payudara, usus besar, paru-paru, ginjal dan hati.

  • Hadkan pengambilan daging merah
Sebuah laporan daripada International Agency of Research on Cancer menyimpulkan bahawa memakan sejumlah besar daging terproses sememangnya dapat meningkatkan risiko beberapa jenis kanser.

  • Aktif fizikal
Amalan bersenam, sekurang kurangnya 3 kali seminggu dilihat dapat menurunkan risiko beberapa jenis kanser, ini termasuklah kanser payudara, prostat, paru-paru, usus besar serta ginjal. Kegiatan fizikal adalah sangat penting, selain dapat mengawal berat badan, ianya juga banyak memberi manfaat kepada kesihatan.

  • Lindungi diri dari sinar matahari
Pendedahan kepada sinaran matahari secara berterusan boleh menyebabkan kanser kulit. Elakkan daripada cahaya matahari di tengahari (antara 10 pagi hingga 4 petang) cari kawasan teduh yang mempunyai bayang.

  • Penggunaan herba
Ramai yang mengetahui tentang kebaikan herba, namun pada arus pembangunan ini tidak ramai yang berkesempatan mengamalkannya. Herba seperti teh cina, gingseng dan lain-lain mempunyai kebaikan yang luar biasa untuk tubuh, keladi tikus misalnya, mempunyai senyawaan yang dikenali dengan panggilan ribosome inactivating protein, sejenis protein aktif yang mempunyai kelebihan bagi menghalang dan juga merawat kanser. Ianya telah dikaji oleh UPM dan USM (Malaysia) dan telah terbukti memiliki zat anti-kanser yang tinggi.

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang membunuh ini. Semakin lambat tindakan diambil boleh menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap tersebut, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.

Pengambilan nenas dan betik bersama dengan 3 biji kapsul STF keladi tikus setiap hari mampu merawat dan menghalang serangan baru dan juga ulangan. Ketahui dengan lebih lanjut mengenai STF keladi tikus (kajian, tesis serta jurnal perubatan lengkap) klik di sini

Back to content