Jenis-Jenis Kanser - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Kanser adalah sejenis penyakit dimana sel tubuh tumbuh dengan tidak terkawal dan merebak ke bahagian yang lain di dalam badan dan boleh terjadi pada mana-mana bahagian di dalam tubuh. Apabila sudah mencapai tahap yang bersesuaian, kanser akan menyebar dan menyerang tisu berdekatan untuk membentuk tumor baru, proses di disebut sebagai metastasis. Dalam proses metastasis, sel-sel kanser akan melepaskan diri daripada barah utama (barah primer) bergerak melalui sistem darah atau limfa seterusnya membentuk tumor baru pada bahagian lain di dalam badan. Kebanyakan kes kematian akibat barah adalah disebabkan oleh barah metastatik.

Jenis-jenis kanser
Terdapat lebih dari 100 jenis kanser yang dikenal pasti, dan ia biasanya dinamakan mengikut kawasan dimana ia terbentuk, contohnya kanser payudara pada bahagian payudara dan kanser tulang pada bahagian tulang. Kanser juga biasanya akan dikelaskan mengikut jenis sel yang membentuknya, seperti sel epitelium atau sel skuamosa.

Tidak semua jenis - jenis kanser dipaparkan di sini, namun terdapat beberapa jenis kanser utama yang dapat dijadikan rujukan, antaranya adalah:

Karsinoma
Karsinoma adalah barah yang paling biasa menyerang, ianya terbentuk oleh sel epitelium yang merupakan sel yang menutup permukaan dalam dan luar badan. Karsinoma terbentuk pada sel epitel yang mempunyai beberapa jenis, antaranya adalah:

  • Adenokarsinoma - merupakan barah yang terbentuk pada sel epitelium yang menghasilkan cecair atau lendir. Tisu dengan sel apitelium ini biasanya disebut dengan tisu kelenjar dan biasanya terdapat pada kawasan payudara, usus besar dan prostat.
  • Karsinoma sel basal - sejenis barah yang biasanya ditemui di bawah lapisan kulit seseorang.
  • Karsinoma sel skuamosa - merupakan kanser yang terbentuk pada organ manusia seperti perut, usus, paru-paru, pundi kencing dan buah pinggang. Di bawah mikroskop, sel ini kelihatan rata dan bersisik seperti sisik ikan. Sel karsinoma skuamosa ini kadang kala turut disebut dengan nama karsinoma epidermoid.
  • Karsinoma sel transisi - sejenis kanser yang terbentuk pada sejenis tisu epitelium yang juga disebut dengan epitelium peralihan atau urothelium. Ianya terdiri dari lapisan sel apitelium yang banyak dan biasanya boleh ditemui pada lapisan pundi kencing, ureter, pada pelvis ginjal dan beberapa organ lain.


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia, Arkib Negara 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Tesis lengkap klik di sini

Sarkoma
Sarkoma tisu lembut merupakan sejenis kanser yang terbentuk pada tisu lembut badan, termasuk pada otot, tendon, lemak, saluran darah, saluran limfa, saraf serta tisu di sekitar saluran sendi.

Osteosarcoma
Osteosarcoma merupakan barah tulang yang paling biasa menyerang pesakit kanser tulang.

Leukemia
Terbentuk pada tisu pembentuk darah sumsum tulang, kanser ini tidak mempunyai bentuk seperti kanser biasa, sebaliknya ia hadir dalam bentuk darah dan memenuhi sel darah normal. Leukemia boleh menyebabkan kesukaran tubuh mendapatkan bekalan oksigen, kesukaran mengawal pendarahan dan melawan jangkitan. Mereka dengan kanser leukemia ini secara umumnya mempunyai daya tahan tubuh yang rendah.

Terdapat empat jenis leukemia utama, dimana ianya telah dibahagikan berdasarkan seberapa cepat penyakit ini mampu merosakkan tubuh seseorang (akut atau kronik, limfoblastik atau myeloid). Leukemia akut biasanya tumbuh dan berkembang dengan kadar yang cepat berbanding leukemia kronik.

Limfoma
Merupakan barah yang bermula pada limfosit (sel T atau B). Limfosit merupakan sel darah putih yang melawan penyakit dan merupakan sebahagian daripada sistem imun tubuh. Di dalam limfoma, limfosit yang tidak normal akan terbentuk pada kelenjar getah bening dan saluran limfa. Limfoma terbahagi kepada dua jenis utama, limfoma hodgkin dan limfoma bukan hodgkin.

Myeloma
Merupakan kanser yang terjadi pada sel plasma, sejenis sel imun yang lain. Sel ini berada pada sumsum tulang di seluruh badan.

Melanoma
Melanoma adalah barah yang terjadi pada sel yang menghasilkan melanosit, sejenis sel khusus yang membuat melanin - pigmen yang memberi warna pada kulit. Walaupun melanoma terbentuk pada kulit namun ianya juga boleh terjadi pada tisu berpigmen yang lain seperti anak mata.

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang membunuh ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.

Makluman
Bagi mendapatkan kesan yang paling optimum dan menyeluruh, kami di Berkat Herba Nusantara hanya menjamin keaslian herba Keladi tikus yang terdapat pada STF Keladi Tikus dan TF Keladi Tikus Plus Biji Aprikot sahaja (keluaran asli mempunyai buku rujukan di dalam setiap kotak), dapatkan keluaran asli melalui baner di bawah atau klik di sini - STF keladi tikus (klik)

Back to content