Kanser Payudara - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Kanser payudara merupakan sejenis kanser yang terjadi disebabkan oleh mutasi sel yang terjadi di sekitar payudara. Mutasi ini akan mewujudkan keadaan dimana sel yang ada membelah dan membiak dengan keadaan atau cara yang tidak terkawal, lazimnya terbentuk pada lobus atau saluran payudara. Lobus merupakan kelenjar yang menghasilkan susu dan ianya juga adalah laluan yang membawa susu dari kelenjar ke puting susu. Kanser juga boleh berlaku pada tisu lemak atau tisu penghubung berserat yang terdapat pada payudara.

Sel kanser yang tidak terkawal biasanya akan menyerang payudara yang lain dan boleh merebak ke kelenjar getah bening (sistem limfa) badan pesakit terutamanya pada bahagian bawah lengan (ketiak), kelenjar getah bening ini merupakan laluan utama untuk membantu sel kanser bergerak ke bahagian lain di dalam badan.

Jenis kanser payudara
Jenis kanser payudara yang paling biasa menyerang adalah:
 • Karsinoma saluran invasif - Sel ini tumbuh di luar saluran yang menghubung antara bahagian yang lain di dalam payudara, ia biasanya tumbuh pada tisu lembut seperti daging dan juga lemak. Kanser payudara jenis ini adalah jenis malignan dan mampu merebak (metastasis) ke bahagian tubuh yang lain.
 • Karsinoma lobur invasif - Sel kanser merebak dari lobula ke tisu payudara yang berdekatan, barah ini juga adalah dari jenis ganas dan mampu merebak ke bahagian tubuh yang lain.
 • Karsinoma duktal in situ - merupakan penyakit payudara namun boleh menyebabkan barah, sel-sel ini wujud pada bahagian saluran dan jarang merebak ke tempat lain.

Walaupun begitu, terdapat beberapa lagi jenis barah payudara namun ianya kurang dikenali seperti paget, ikon luar medula dan barah payudara meradang.


Contoh imbasan kanser payudara yang dapat dikesan menggunakan kaedah mamogram

Bagaimana ia merebak?
Kanser payudara secara umumknya merebak melalui saluran darah atau sistem limfa yang membawanya merebak ke seluruh tubuh. Sistem limfa atau limfatik merupakan saluran yang terdapat pada seluruh tubuh, di dalam sistem ini terdapat cairan yang mengandungi tisu, bahan buangan serta sel-sel sistem imun. Apabila sel barah payudara berjaya memasuki sistem limfa, sebilangan besar sel ini akan mengalir ke:
 • Kelenjar getah bening di ketiak (nodus axillary)
 • Kelenjar getah bening di sekitar tulang kolar (supraclavicular) yang berada di atas tulang kolar dan infraklavikular yang berada di bawah tulang kolar.
 • Kelenjar getah bening di dalam dada berhampiran tulang payudara.

Jika sel kanser payudara berjaya memasuki ke dalam kelenjar getah bening, kemungkinan tinggi untuk kanser itu merebak ke seluruh badan adalah 90%, oleh itu rawatan awal yang disusuli dengan penggunaan ubat anti kanser yang kuat adalah disarankan namun ianya hampir mustahil untuk disembuhkan.


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia, Arkib Negara 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Tesis lengkap klik di sini

Tanda dan gejala kanser payudara
Pada peringkat awal, kanser payudara tidak menunjukkan gejala yang jelas, dalam kebanyakan kes, tumor adalah terlalu kecil untuk dirasakan tetapi sudah dapat dikesan jika dibuat melalui pemeriksaan mamogram. Jika tumor dapat dikesan, tanda awal biasanya adalah benjolan baru pada payudara yang tidak ada sebelum ini, walau bagaimanapun bukan semua benjolan adalah kanser. Antara tanda dan gejala yang biasa dialami oleh pesakit adalah:

 • Ketulan pada payudara atau penebalan kulit yang terasa berbeza daripada tisu di sekitarnya.
 • Sakit pada payudara.
 • Warna kulit menjadi kemerah merahan di seluruh payudara.
 • Bengkak di seluruh payudara.
 • Keluar darah dari puting.
 • Kulit menggelupas, bersisik atau penggelupasan kulit pada puting.
 • Perubahan bentuk payudara secara tiba-tiba.
 • Benjolan atau bengkak pada bawah lengan atau di kawasan ketiak.

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang membunuh ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.

Makluman
Bagi mendapatkan kesan yang paling optimum dan menyeluruh, kami di Berkat Herba Nusantara hanya menjamin keaslian herba Keladi tikus yang terdapat pada STF Keladi Tikus dan TF Keladi Tikus Plus Biji Aprikot sahaja (keluaran asli mempunyai buku rujukan di dalam setiap kotak), dapatkan STF keluaran asli dan diiktiraf melalui baner di bawah atau klik di sini - STF keladi tikus (klik)

Back to content