Kanser Tulang - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Kanser tulang
Kanser tulang merupakan sejenis tumor malignan (ganas) yang terbentuk daripada sel-sel yang membentuk tulang badan. Kanser tulang turut dikenali sebagai barah tulang primer. Terdapat juga ketumbuhan jenis jinak (bukan barah) yang tumbuh pada tulang, hal ini biasanya akan diketahui selepas pesakit itu di diangnos.

Kanser tulang biasanya merupakan kanser kedua, bermakna ianya adalah kanser sekunder yang biasanya datang daripada kanser payudara, prostat dan juga paru-paru, kanser jenis ini merupakan antara barah yang biasanya merebak ke tulang jika ianya sudah mencapai tahap 4. Terdapat juga kanser yang terjadi pada tulang namun bukan kanser tulang, Limfoma sebagai contoh, merupakan kanser sistem kelenjar namun ia boleh terjadi pada sum sum dalam tulang. Multiple myeloma adalah barah sel imun juga boleh bermula pada sum sum tulang, kedua dua jenis barah ini tidak dianggap sebagai kanser tulang kerana ianya tidak terjadi pada sel tulang yang sebenarnya.

Tanda kanser tulang
Kesakitan merupakan gejala kanser tulang yang paling biasa dialami oleh pesakit, ianya mungkin dapat dirasa pada waktu-waktu tertentu dalam sehari, seperti waktu malam atau semasa melakukan aktiviti fizikal. Kesakitan ini semakin lama semakin bertambah buruk dari masa ke semasa, kadang kala ianya berterusan selama bertahun-tahun sebelum ianya dapat dikesan. Bengkak atau benjolan biasanya dapat dirasa di sekitar lokasi kawasan yang terjadinya barah, Fraktur (pereputan, patah tulang) juga boleh berlaku pada lokasi barah tulang kerana keadaan tulang yang sudah lemah. Kemampatan atau gangguan saraf juga boleh berlaku pada kawasan yang terkena serangan, gejala seperti hilang rasa, kebas atau penurunan kadar aliran darah juga akan dapat dirasai menyebabkan pesakit mengalami rasa sejuk pada tangan atau kaki dengan denyutan yang lemah atau hampir tidak ada.


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia, Arkib Negara 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Tesis lengkap klik di sini

Jenis kanser tulang
Terdapat beberapa jenis kanser tulang yang telah dikenal pasti, antaranya adalah:

  • Osteosarcoma - merupakan kanser tulang yang paling biasa dijumpai, ia biasanya paling kerap menyerang kanak-kanak, remaja dan juga orang muda dewasa dalam lingkungan 10 hingga 19 tahun dan kerap berlaku pada lelaki. Tisu barah osteosarcoma ini cenderung berkembang di sekitar hujung tulang yang aktif berkembang seperti di sekitar lutut, samada di hujung tulang paha (femur) atau tulang tulang berhampiran lutut (tibia) serta di tulang lengan (humerus), kanser tulang juga mempunyai potensi untuk terjadi di mana sahaja, namun tiga kawasan tersebut merupakan kawasan yang secara lazimnya terkena serangan.

  • Chondrosarcoma - merupakan kanser tulang kedua paling biasa menyerang, ia biasanya bermula dari sel tulang rawan yang melekat atau menutup tulang dan kerap berlaku pada mereka yang berusia lebih 40 tahun. Kanser jenis ini biasanya tumbuh dalam kadar yang sangat cepat dan agresif dan ia biasanya tumbuh di sekitar pinggul dan pelvis.

  • Sarcoma Ewing - merupakan barah tulang agresif yang sering terjadi pada kanak-kanak berumur sekitar 4 hingga 15 tahun. Ia boleh bermula samada pada tulang atau tisu lembut. Kanser jenis ini biasanya terjadi pada kanak-kanak lelaki berbanding perempuan dan kawasan yang biasanya terjadi adalah di sekitar bahagian tengah lengan dan sekitar tulang keting.

  • Sarkoma pleomorfik - sejenis kanser tulang kelas ganas yang mampu merebak ke kawasan atau organ lain di dalam tubuh. Kanser jenis ini boleh terjadi kepada orang dewasa pada semua jenis jantina dan boleh terjadi di mana sahaja di dalam badan.

  • Fibrosarcoma - merupakan kanser tulang yang jarang berlaku, biasanya terjadi pada belakang lutut orang dewasa.

  • Chordoma - merupakan barah yang sangat jarang di jumpai, biasanya menyerang mereka yang berumur lebih dari 30 tahun dan selalunya terjadi pada tulang belakang.

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang membunuh ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.

Makluman
Bagi mendapatkan kesan yang paling optimum dan menyeluruh, kami di Berkat Herba Nusantara hanya menjamin keaslian herba Keladi tikus yang terdapat pada STF Keladi Tikus dan TF Keladi Tikus Plus Biji Aprikot sahaja (keluaran asli mempunyai buku rujukan di dalam setiap kotak), dapatkan STF keluaran asli dan diiktiraf melalui baner di bawah atau klik di sini - STF keladi tikus (klik)

Back to content