Punca Kanser - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Kanser: Penyebab
Kanser boleh terjadi disebabkan oleh banyak faktor, para pengkaji percaya bahawa satu atau lebih faktor juga turut menyumbang kepada penyebab terjadinya kanser pada seseorang. Antara faktor utama yang menyebabkan kanser adalah genetik, pemakanan, persekitaran, gaya hidup serta karekter individu itu sendiri. Apabila seseorang itu telah disahkan mengidap kanser, terdapat beberapa kaedah rawatan yang mungkin akan dicadangkan untuk merawatnya, ini termasuklah kaedah pembedahan dan juga kimoterapi. Kadar survival pesakit kanser pula adalah berbeza, kajian menunjukkan kadar survival pesakit kanser dari golongan kanak-kanak adalah lebih tinggi berbanding orang dewasa. Kanak-kanak juga mampu menerima terapi yang lebih agresif berbanding orang dewasa.

Serangan kanser
Kanser pada kanak-kanak sering berlaku pada sel stem, sejenis sel sederhana yang mampu menghasilkan beberapa jenis sel yang diperlukan oleh tubuh. Perubahan atau mutasi sel secara tiba-tiba menjadi penyebab utama serangan kanser di kalangan kanak-kanak. Bagi golongan dewasa pula, sel yang menjadi barah pula biasanya dikenali dengan nama epitelium, ia merupakan sejenis sel yang melapisi rongga dan menutup permukaan badan. Kanser di kalangan orang dewasa juga boleh terjadi disebabkan oleh pendedahan kepada persekitaran.


Carta kajian menunjukkan kadar peratusan serangan kanser dan puncanya

Faktor risiko
Faktor risiko adalah sebarang peluang yang mampu meningkatkan risiko terjadinya menyakit. Faktor risiko juga tidak semestinya menyebabkan penyakit sahaja, ia juga boleh menjadikan tubuh kurang daya tahan terhadap penyakit. Antara faktor risiko yang menyumbang kepada penyakit barah adalah:

 • Faktor gaya hidup - Merokok, makanan tinggi lemak dan persekitaran kerja dengan bahan kimia toksik adalah contoh gaya hidup yang menyumbang kepada kanser. Kanak-kanak dilihat kurang terdedah kepada faktor risiko jenis ini.
 • Sejarah keluarga - Genetik memainkan peranan yang penting bagi mendapat barah. Kanak-kanak merupakan golongan yang terdedah kepada faktor risiko jenis ini. Pendedahan terhadap bahan kimia toksik juga turut menyumbang kepada permasalahan jenis ini.
 • Gangguan genetik - Contohnya seperti penyakit sindrom Wiskott-Aldrich atau Beckwith-Wiedemann yang diketahui mampu mengubah sistem imun seseorang. Sistem imun tubuh merupakan sistem yang kompleks yang berfungsi melindungi tubuh dari serangan penyakit secara semulajadi, permasalahan timbul apabila sistem ini telah rosak dan tidak dapat melindungi tubuh. Kerosakan ini biasanya terjadi disebabkan oleh kecacatan genetik yang diwarisi atau pendedahan kepada virus atau racun.
 • Pendedahan kepada virus - Virus seperti Epstein-Barr dan HIV/AIDS telah dikaitkan dengan peningkatan risiko terjadinya kanser terutama pada kanak-kanak, contoh seperti limpoma hodgkin.


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia, Arkib Negara 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Tesis lengkap klik di sini

Genetik dan barah
Penemuan genetik penyebab kanser telah menjadi tumpuan di dalam penyelidikan kanser, lebih dari 90% kanser dilihat mempunyai beberapa jenis perubahan genetik, sebilangannya adalah diwarisi sementara yang lain bersifat sporadis yang bermaksud berlaku secara kebetulan atau pendedahan kepada persekitaran dan biasanya mengambil masa yang lama untuk terbina. Terdapat tiga jenis genetik yang dipercayai menyumbang kepada masalah barah, antaranya adalah:

 • Onkogen - para doktor biasanya menggambarkan gen ini sebagai suis barah, apabila sius ini ditekan maka proses mutasi sel pun mula berlaku dan seterusnya menyebabkan terbentuknya tumor pada sel.
 • Gen penekan tumor - apabila tumor mula terbentuk, gen ini akan mengenalpasti sel ini dan seterusnya boleh mendorong sel tersebut menjadi lebih berkembang.

Kehadiran kanser
Serangan kanser biasanya mempunyai beberapa petanda, ini termasuklah seperti:

 • Keletihan
 • Benjolan atau penebalan yang dirasakan di bawah kulit
 • Penurunan berat badan tanpa sebab yang munasabah.
 • Perubahan pada kulit seperti kulit menguning, menggelap atau menjadi kemerahan, luka yang tidak sembuh atau perubahan pada tahi lalat yang sedia ada.
 • Perubahan pada tabiat membuang air kecil atau air besar
 • Batuk berterusan serta kesukaran bernafas
 • Susah untuk menelan
 • Ketidakselesaan selepas makan
 • Sakit otot atau sendi yang berpanjangan tanpa sebab yang jelas
 • Berpeluh malam atau demam yang panjang
 • Pendarahan atau lebam pada kulit tanpa sebarang sebab

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang membunuh ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.

Makluman
Bagi mendapatkan kesan yang paling optimum dan menyeluruh, kami di Berkat Herba Nusantara hanya menjamin keaslian herba Keladi tikus yang terdapat pada STF Keladi Tikus dan TF Keladi Tikus Plus Biji Aprikot sahaja (keluaran asli mempunyai buku rujukan di dalam setiap kotak), dapatkan keluaran asli dan diiktiraf melalui baner di bawah atau klik di sini - Kapsul keladi tikus

Back to content