Kanser Prostat - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Kanser prostat merupakan kanser yang terjadi pada bahagian saluran kencing lelaki. Prostat merupakan kelenjar kecil berbentuk seperti kacang walnut, berada di bawah pundi kencing yang menghasilkan air mani dan juga sperma. Kanser prostat merupakan sejenis barah yang paling biasa menyerang, ianya tumbuh dengan perlahan di dalam kelenjar prostat dan sukar dikesan, namun apabila mencapai beberapa tahap, ketumbuhan ini perlu dirawat dengan kaedah pembedahan, jika tidak dikhuatiri akan menjadi agresif dan boleh menyebar ke tempat lain. Kanser prostat yang dikesan dan dirawat pada peringkat awal merupakan kaedah yang terbaik bagi menghalang serangan seterusnya.

Gejala
Kanser prostat tidak mempunyai sebarang gejala pada peringkat awal, mamun setelah ianya mencapai beberapa tahap, ianya dapat menyebabkan beberapa gajala seperti:
 • Masalah pembuangan air kecil
 • Penurunan daya tekanan dalam aliran air kencing
 • Darah dalam air kencing
 • Darah dalam air mani
 • Sakit tulang belakang
 • Penurunan berat badan tanpa sebarang sebab
 • Tiada ereksi (klimaks) semasa persetubuhan.


Contoh ilustrasi pembengkakan prostat yang terjadi yang boleh mengakibatkan kanser.

Penyebab
Sehingga kini tidak ada penyebab yang kukuh berkaitan dengan terjadinya kanser prostat pada individu, namun para pengkaji berpendapat bahawa kanser ini terjadi apabila sel-sel prostat mengalami perubahan dalam DNA mereka, perubahan tersebut telah menyebabkan pertumbuhan sel tanpa kawalan dan berkembang lebih cepat daripada biasa. Sel yang tidak normal ini kemudian berkumpul seterusnya membentuk tumor yang dapat menyerang tisu berdekatan, pada masa yang sama beberapa sel akan berpecah dan merebak (metastasis) ke bahagian tubuh yang lain.

Faktor risiko
Terjadinya kanser prostat disebabkan oleh beberapa faktor, antara yang perlu diketahui adalah:
 • Usia - semakin berusia seseorang itu semakin tinggi risiko untuk mendapat kanser prostat. Usia yang paling biasa medapat serangan ada 50 tahun ke atas.
 • Keturunan - sekiranya anda mempunyai ayah, adik beradik atau anak, yang didiagnos menghidap kanser prostat, risikonya kepada anda ada tinggi, dan jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mengidap kanser payudara, risiko kanser prostat pada anda adalah lebih tinggi.
 • Obesiti - orang gemuk mempunyai risiko kanser prostat yang lebih tinggi berbanding orang yang mempunyai berat badan yang ideal, walaupun kajian menunjukkan hasil yang pelbagai, namun kanser akan lebih cenderung untuk kembali menyerang dengan lebih agresif pada mereka yang mempunyai berat badan berlebihan selepas pembedahan atau rawatan.
 • Kanser metastasis - kanser yang merebak daripada kawasan lain dan menjangkiti prostat.

Kanser prostat boleh merebak ke organ yang berhampiran, seperti pundi kencing, melalui aliran darah atau, jika melalui sistem limfa, ia mampu untuk menjangkiti tulang atau organ lain yang lebih jauh. Kanser prostat yang merebak ke tulang boleh menyebabkan sakit dan patah tulang. Kanser prostat yang telah merebak ke kawasan yang lain boleh dirawat namun tidak dapat disembuhkan.

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang membunuh ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia, Arkib Negara 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Tesis lengkap klik di sini

Makluman
Bagi mendapatkan kesan yang paling optimum dan menyeluruh, kami di Berkat Herba Nusantara hanya menjamin keaslian herba Keladi tikus yang terdapat pada STF Keladi Tikus dan TF Keladi Tikus Plus Biji Aprikot sahaja (keluaran asli mempunyai buku rujukan di dalam setiap kotak), dapatkan STF keluaran asli dan diiktiraf melalui baner di bawah atau klik di sini - STF keladi tikus (klik)

Back to content