Kanser Testis - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Kanser testis merupakan kanser yang terjadi pada bahagian testis dan biasanya terjadi pada bahagian skrotum (batu), yang merupakan beg kulit longgar yang kedudukannya di bawah zakar. Kanser testis jarang berlaku namun ianya merupakan kanser yang paling kerap menyerang lelaki Amerika yang berusia antara 15 hingga 35 tahun.

Kanser testis mempunya peluang yang tinggi untuk sembuh walaupun telah merebak ke luar testis namun turut berkait rapat pada jenis dan tahap. Kaedah yang disarankan pula mungkin lebih daripada satu atau kombinasi rawatan.

Punca kanser testis
Tidak dapat dipastikan secara kukuh punca kanser testis namun para doktor berpendapat bahawa kebanyakannya adalah berpunca daripada pertumbuhan sel yang tidak terkawal yang terus berkembang sehingga membentuk jisim pada bahagian testis. Ada juga pakar yang berpendapat bahawa mereka yang mengalami gangguan fizikal testis semasa masih muda mungkin mempunyai risiko yang tinggi untuk diserang kanser testis.

Faktor risiko
Terdapat beberapa faktor risiko terjadinya kanser testis, antaranya adalah:

  • Testis yang tidak turun (cryptor-childism) - ia biasanya terjadi semasa dalam kandungan di mana semasa perkembangan janin, testis kekal berada pada bahagian perut dan tidak turun ke skrotum. Bayi lelaki yang mempunyai testis yang tidak pernah turun mempunyai risiko yang lebih tinggi berbanding daripada bayi lelaki yang testisnya turun secara normal. Risiko tetap tinggi walaupun testis sudah dipindahkan ke skrotum melalui pembedahan.
  • Keturunan - mereka yang mempunyai keturunan atau sejarah ahli keluarga yang mempunyai kanser testis dilihat mempunyai risiko yang lebih tinggi berbanding mereka yang tiada sejarah atau keturunan ahli keluarga yang mengidap penyakit ini.
  • Umur - kanser testis biasanya kerap menyerang mereka yang berumur sekitar 15 hingga 35 tahun, walaupun begitu ia juga turut menyerang mereka yang berumur lebih daripada julat tersebut.
  • Bangsa - kanser testis kerap menyerang mereka yang berkulit putih berbanding lelaki berkulit hitam.

Jenis kanser testis
Terdapat dua jenis utama kanser testis, antaranya adalah:

  • Seminoma: terjadi pada sel kuman yang terdapat di dalam testis, ia tumbuh dengan kadar perlahan, statik dan tidak bergerak. Antara 30 ke 40 peratus daripada kes kanser testis adalah jenis seminoma.

  • Bukan seminoma: ia merupakan kanser yang berkembang daripada sel kuman yang lebih matang dan cenderung menjadi tumor yang agresif. Terdapat juga kanser yang terjadi yang merupakan gabungan diantara seminoma dan juga bukan seminoma.


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Tesis lengkap klik di sini

Back to content