Kebaikan Sacha Inchi - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Sacha Inchi merupakan sejenis tumbuhan dari jenis kekacang yang mempunyai protein dan nutrien yang sangat tinggi, ia juga dikenali sebagai superfood yang penuh dengan khasiat yang menyihatkan. Sacha inchi telah menjadi semakin popular sebagai sumber protein dalam diet yang berasaskan tumbuh-tumbuhan. Sacha inchi sering ditambah ke dalam pelbagai jenis makanan dan juga minuman, walaupun ia kurang dikenali tidak seperti tanaman lain seperti quiona dan acai, namun ia telah menarik perhatian ramai para pengamal pemakanan kesihatan bagi mengkaji kandungan dan manfaat kesihatan yang ada padanya.

Apakah itu Sacha inchi?
Sacha inchi (Plukenetia volubilis) merupakan sejenis kekacang yang turut dikenali dengan nama Sacha Nut, Mountain Nut atau Inca Nut. Tumbuhan ini berasal daripada Amerika Selatan dan ia telah ditanam oleh orang asli di sana sejak beratus tahun yang lalu. Kacang ini mempunyai bentuk seperti bintang dan akan dituai selepas ianya mencapai umur matang.

Kacang ini adalah toksik semasa mentah, jadi ia harus dibakar atau dimasak terlebih dahulu sebelum dimakan. Sacha inchi mempunyai protein yang tinggi selain asid lemak penting untuk tubuh, ianya mempunyai rasa yang lembut, pedas tetapi sedap.


Sacha Inchi mengandungi biji kekacang di dalam setiap kelopak buahnya.

Kacang ini boleh dimakan sebagai snek atau ditambah ke dalam salad di dalam hidangan lain, ia turut diproses menjadi minyak atau dikisar menjadi serbuk protein. Hari ini Sacha inchi ditanam di seluruh Amerika Selatan dan juga Asia Tenggara. Ia merupakan tumbuhan dengan kandungan protein yang tinggi dan popular bagi mereka yang ingin mengelakkan produk protein berasaskan haiwan di dalam diet mereka.

Apakah itu Sacha Inchi protein?
Sacha inchi secara semulajadi sangat tinggi dengan kandungan protein dan ia boleh diambil dalam pelbagai cara yang berbeza. ia sering diproses menjadi serbuk protein berasaskan tumbuhan yang mampan dan mengandungi kesemua sembilan asid amino penting yang amat berguna kepada badan. Sacha Inchi merupakan sumber protein yang terbaik kepada tubuh kerana ia bebas gluten dan bebas soya, untuk rawatan pula, dilihat menjadi lebih berkesan jika digabungkan dengan herba yang tinggi khasiat merawat seperti keladi tikus.

Keladi tikus
Herba keladi tikus merupakan tumbuhan semulajadi yang dapat merawat beberapa jenis penyakit kronik, termasuk kanser, Keladi tikus ini mengandungi anti-oksidan yang tinggi dan dapat mengurangkan penghasilan radikal bebas di dalam tumbuh, selain itu, ia mengandungi Ribosome Inactivating Protein yang hadir secara semulajadi di dalam tumbuhan ini yang mampu menghalang sel kanser daripada terbentuk dan berkembang. Penggunaan herba Keladi tikus mampu mengaktifkan mekanisma pertahanan semulajadi tubuh di dalam melawan kanser, penggunaannya secara berterusan pula dilihat dapat mencegah serangan kali kedua yang biasanya terjadi pada pesakit tahap 3 ke atas.


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Jurnal serta tesis lengkap klik di sini

Keladi tikus yang memiliki khasiat anti kanser ini biasanya tumbuh di beberapa kawasan di asia tenggara seperti di Myanmar, Laos, Bangladesh, China, bahagian Utara Australia, Indonesia dan juga Malaysia, manakala pokok yang tumbuh di Malaysia ini merupakan antara yang terbaik kerana ianya menerima pencahayaan yang mencukupi selain kandungan nutrisi semulajadi yang tinggi di dalam tanah. Kajian yang dijalankan oleh beberapa buah universiti tempatan dan luar negara mendapati herba keladi tikus sangat berkesan bagi merawat beberapa jenis kanser ganas, termasuklah kanser payudara dan juga leukemnia.

Penggunaan herba keladi tikus tidak hanya digunakan untuk  merawat kanser sahaja, malah ia turut digunakan sebagai langkah pencegahan, terutama bagi mereka yang mempunyai sejarah keturuan penyakit ini. Penggunaan herba keladi tikus asli ini berkesan mengurangkan risiko serangan kanser berulang sehingga 93%.

Sacha inchi menyokong kondisi dan emosi pesakit manakala keladi tikus pula merawat sel kanser yang terjejas terus dari dalam sel.

Back to content