Kanser Usus - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Kanser usus yang juga dikenali dengan kanser kolon (colon cancer) adalah sejenis barah yang terjadi di sepanjang saluran usus. Kanser usus biasanya menyerang golongan dewasa dan mereka yang berusia, namun sejak akhir akhir ini ada kes yang membabitkan golongan muda. Ia biasanya bermula dengan gumpalan sel kecil bukan kanser yang dikenali dengan panggilan "polip", lama kelamaan polip ini boleh berkembang menjadi besar sehingga menjadi kanser. Jika seseorang ituu dikesan mempunyai polip pada bahagian usus, doktor biasanya akan mencadangkan ujian saringan secara berkala bagi membantu mencegah terjadinya barah usus dengan membuang polip sebelum ianya berkembang. Rawatan seperti pembedahan, terapi radiasi, penggunaan ubat-ubatan seperti kimoterapi, terapi sasaran, ubatan herba dan imunoterapi akan digunakan bagi merawat penyakit ini.

Kanser usus juga dikenali dengan barah kolorektal, istilah itu adalah gabungan daripada kanser kolon dan juga kanser rektum.

Gejala
Terdapat beberapa gejala kanser usus yang boleh dikenalpasti, antaranya adalah:

 • Perubahan dalam tabiat pembuangan najis, ini termasuk cirit birit, sembelit atau perubahan konsistensi najis.
 • Pendarahan rektum atau terdapat darah pada najis.
 • Ketidakselesaan yang berterusan pada perut, seperti kekejangan.
 • Perasaan bahawa usus tidak kosong sepenuhnya walaupun selepas selesai membuang air besar.
 • Kelemahan atau keletihan yang berpanjangan.
 • Penurunan berat badan tanpa sebarang sebab.


Ilustrasi pemeriksaan kanser usus menggunakan kaedah kolonoskopi.

Tahap
Kanser usus mempunyai 5 tahap, bermula dari tahap 0 sehingga tahap 4, dan pengkelasannya adalah seperti berikut:

 • Tahap 0 - dikenali sebagai karsinoma in situ, pada tahap ini sel-sel yang tidak normal hanya terdapat pada lapisan dalam usus besar atau rektum sahaja.
 • Tahap 1 - Kanser telah menembusi lapisan atau mukosa, dan mungkin telah tumbuh pada bahagian otot usus namun masih belum merebak ke kelenjar getah bening berdekatan.
 • Tahap 2 - Kanser telah merebak ke dinding usus besar atau rektum atau ke tisu berdekatan namun masih tidak menjangkiti kelenjar getah bening.
 • Tahap 3 - Kanser telah merebak ke kelenjar getah bening namun belum lagi merebak ke bahagian lain ke dalam badam.
 • Tahap 4 - Kanser telah merebak jauh ke dalam badan seperti hati atau paru-paru.

Golongan berisiko
Tidak dapat digambarkan dengan tepat siapakah yang paling berisiko mendapatkan kanser usus namun berdasarkan kajian, terdapat beberapa perkara yang dapat meningkatkan risiko kanser usus, antaranya adalah:


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia, Arkib Negara 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Tesis lengkap klik di sini

 • Umur - hampir 9 dari 10 kes kanser usus terjadi pada mereka yang berumur 60 tahun keatas.
 • Pemakanan - makanan yang tinggi daging merah atau makanan terproses seperti burger serta sosej dan rendah serat seperti kurang pengambilan buah-buahan boleh meningkatkan risiko kanser usus.
 • Obesiti - barah usus juga kerap menyerang mereka yang mempunyai berat badan berlebihan.
 • Kurang atau tidak bersenam - tidak aktif fizikal dapat meningkatkan risiko kanser usus.
 • Alkohol serta merokok - pengambilan alkohol dan merokok boleh meningkatkan peluang anda untuk mendapat barah usus.
 • Sejarah keluarga (genetik) - mempunyai saudara mara terdekat (ibu atau ayah, saudara lelaki atau perempuan) yang mengidap barah usus boleh menyebabkan risiko kanser usus kepada anda.
 • Penyakit kolitis ulseratif, penyakit crohn juga boleh menyebabkan terjadinya serangan kanser usus.

Kanser usus dapat dicegah, namun faktor tertentu seperti genetik serta peningkatan usia tidak dapat dicegah. Faktor gaya hidup seperti mengurangkan atau tidak mengambil daging merah, perbanyakan makan sayur atau buah, kurangkan pengambilan lemak, bersenam, turunkan berat badan, berhenti mengambil alkohol, berhenti merokok serta urus diabetes dengan baik dilihat dapat menurunkan risiko terjadinya serangan kanser usus pada diri seseorang individu. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang membunuh ini.

Makluman
Bagi mendapatkan kesan yang paling optimum dan menyeluruh, kami di Berkat Herba Nusantara hanya menjamin keaslian herba Keladi tikus yang terdapat pada STF Keladi Tikus dan TF Keladi Tikus Plus Biji Aprikot sahaja (keluaran asli mempunyai buku rujukan di dalam setiap kotak), dapatkan STF keluaran asli dan diiktiraf melalui baner di bawah atau klik di sini - STF keladi tikus (klik)

Back to content