Fibroid Dalam Rahim - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Kaum wanita memainkan peranan yang sangat penting bagi sesebuah keluarga, namun dalam tidak sedar, ramai yang menderita sambil melawan masalah kesihatan bersendirian, ini termasuklah pemulihan selepas melahirkan bayi, keadaan ini merupakan sesuatu yang sukar untuk dibincang, termasuklah fibroid.

Leiomyoma
Leiomyoma atau fibroid, seperti yang diketahui umum, merupakan sejenis ketumbuhan berserat yang tumbuh pada dinding rahim. Ketumbuhan ini boleh hadir dalam pelbagai saiz, daripada sebesar biji limau sehinggalah ukuran tembikai. Fibroid merupakan masalah kesihatan awam yang perlu diberi perhatian khas. Fibroid merupakan antara penyebab kemandulan di kalangan wanita di seluruh dunia, hampir kesemua wanita yang diserang fibroid juga akan turut berdepan dengan masalah kehamilan.

Apakah penyebab fibroid?
Kegemukan merupakan salah satu daripada penyebab utama serangan fibroid, pengambilan daging merah juga dilihat menyumbang kepada permasalahan ini. Penyelidik juga turut berpendapat bahawa kewujudan fibroid turut dipengaruhi oleh hormon estrogen dan progenteron, hormon ini terdapat pada komponen keturunan (genetik). Mempunyai ahli keluarga dengan fibroid juga boleh meningkatkan risiko serangan. Walaupun anda tidak mempunyai masalah seperti yang disenaraikan, tidak semestinya anda mengambil ringan beberapa gejala kesihatan yang mungkin terjadi.

Kebanyakan daripada wanita yang mempunyai fibroid tidak menunjukkan sebarang simptom, namun sering mengalami gangguan seperti kesakitan pada bahagian pinggul selain pendarahan haid yang banyak berbanding biasa, di samping itu ada yang merasakan tekanan pada bahagian rektum yang menyebabkan sembelit atau tekanan pada bahagian belakang tubuh, kembung perut yang disebabkan oleh pembesaran fibroid yang mula memasuki bahagian perut.


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia, Arkib Negara 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Tesis lengkap klik di sini

Bagaimana fibroid mempengaruhi kesuburan?
Fibroid boleh mempengaruhi kesuburan dengan mengganggu proses penanaman embrio, secara keseluruhan wanita yang mempunyai fibroid boleh hamil, namun ini bergantung pada ukuran dan lokasi di mana fibroid itu tumbuh, dalam beberapa kes, dengan penyingkiran fibroid dapat membantu wanita untuk mencapai kehamilan. Walaupun fibroid tidak dikategorikan sebagai penyakit yang boleh membunuh, kehadirannya mampu menjejaskan kehidupan seseorang individu.

Pencegahan fibroid
Terdapat beberapa petua yang boleh diamalkan bagi mencegah terjadinya serangan fibroid, dengan mengamalkan beberapa kaedah ini sekurang-kurangnya mampu mengawal fibroid daripada menyerang sehingga 60%, antaranya adalah dengan:

  • Menjaga makan - elakkan atau hadkan makanan bersantan, berlemak, berlemak (bergoreng), daging merah dan berkolestrol tinggi (burger, sosej), dengan menghadkan jumlah pengambilan makanan seperti ini mampu menurunkan risiko terjadinya fibroid.
  • Kawal berat badan - mereka yang mempunyai berat badan yang berlebihan bukan sahaja berisiko diserang fibroid malah beberapa penyakit lain juga seperti darah tinggi, kencing manis dan juga masalah berkaitan jantung.
  • Selalu bersenam - pergerakan fizikal yang mengeluarkan peluh mampu mengurangkan risiko serangan fibroid.

Secara umumnya, semakin awal ketumbuhan itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada fibroid ini, yang menjadi masalah adalah melambat-lambatkan rawatan yang menyebabkan semakin hari ketumbuhan itu semakin membesar, dan apabila ianya mencapai tahap sukar dirawat, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.

Back to content