Kanser Tiroid - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Kanser tiroid merupakan sejenis kanser yang terjadi pada bahagian tiroid seseorang, sejenis kelenjar berbentuk seakan rama-rama kecill, berada pada bahagian leher seseorang yang mengawal metabolisma badan. Tiroid juga berfungsi membebaskan hormon yang mengawal fungsi penggunaan tenaga, penghasilan haba dan pengambilan oksigen. Kanser tiroid sering menyerang tanpa sebarang petanda awal, apabila ianya muncul, pesakit biasanya akan merasakan benjolan pada leher. Kanser ini berkembang apabila sel tiroid berubah atau bermutasi, sel yang tidak normal ini akan mula membiak dan membentuk tumor. Kanser tiroid dapat dirawat jika ianya dikesan pada peringkat awal.

Jenis kanser tiroid
Para penyelidik telah mengklasifikasikan kanser tiroid kepada empat jenis utama, antaranya adalah:

  • Kanser tiroid papillary - sekiranya anda mengidap kanser tiroid, anda mungkin menghidap kanser jenis ini. Terdapat hampir 80% daripada kes kanser tiroid adalah daripada jenis ini. Ia cenderung tumbuh dengan perlahan namun mampu merebak terutamanya ke kelenjar getah bening anda (sistem limfa).
  • Kanser tiroid folikular - kanser jenis ini merangkumi 10 ke 15% daripada kes kanser yang direkodkan. Ia boleh merebak ke kelenjar getah bening dan mampu untuk memasuki saluran darah dan merebak ke organ lain di dalam tubuh.
  • Kanser medula - meliputi 4% daripada semua kes barah tiroid yang direkodkan, ia mampu dikesan pada peringkat awal kerana menghasilkan hormon yang dikenali dengan nama calcitonin menggunakan ujian darah.
  • Kanser tiroid anaplastik - merupakan kanser tiroid paling teruk, ia agresif dan mampu merebak jauh ke dalam bahagian badan. Kanser ini jarang dijumpai dan sukar untuk dirawat.


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia, Arkib Negara 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Tesis lengkap klik di sini

Benjolan tidak semestinya barah
Nodul tiroid - adalah sejenis benjolan yang timbul pada sekitar leher (kawasan tiroid) anda semasa pemeriksaan rutin, pertumbuhan ini merupakan sel tiroid yang tidak normal dan ia biasanya padat dan mengandungii cecair. Apabila nodul tiroid dijumpai, doktor biasanya akan membuat biopsi bagi memeriksa tanda-tanda kehadiran barah, ujian darah bagi memeriksa tahap hormon tiroid dan antibodi antitiroid dalam darah juga akan dilakukan. Nodul tiroid pada kebiasaannya tidak akan menyebabkan simptom namun ia boleh berkembang sehingga menjejaskan proses menelan atau bernafas. Walaupun tidak diklasifikasi sebagai barah namun terdapat sebilangan kecil nodul tiroid yang bertukar menjadi barah.

Faktor risiko
Terdapat beberapa jenis risiko yang menyebabkan terjadinya kanser tiroid, antaranya adalah:
Usia - berumur antara 25 ke 65 tahun.
Wanita lebih kerap diserang lkanser tiroid berbanding lelaki.
Radiasi - pendedahan radiasi (biasanya pada tempat kerja) yang tinggi pada bahagian kepala atau leher dalam tempoh masa yang lama.
Genetik - mempunyai sejarah ahli keluarga yang mengidap kanser tiroid.
Orang asia lebih banyak diserang kanser tiroid berbanding bangsa lain.

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang membunuh ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.

Makluman
Bagi mendapatkan kesan yang paling optimum dan menyeluruh, kami di Berkat Herba Nusantara hanya menjamin keaslian herba Keladi tikus yang terdapat pada STF Keladi Tikus dan TF Keladi Tikus Plus Biji Aprikot sahaja (keluaran asli mempunyai buku rujukan di dalam setiap kotak), dapatkan STF keluaran asli dan diiktiraf melalui baner di bawah atau klik di sini - STF keladi tikus (klik)

Back to content