Kanser Hati - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Kanser hati adalah sejenis kanser yang terbentuk di dalam hati. Ianya boleh terdiri daripada beberapa jenis dan paling biasa menyerang adalah karsinoma hepatoselular. Jenis kanser hati yang lain seperti kolangiokarsino intrahepatik dan hepatoblastoma juga menyerang kes kanser jenis ini tidak sekerap karsinoma hepatoselular.

Pada kebiasaannya kanser yang terjadi pada hati merupakan kanser sekunder yang merebak ke hati daripada organ lain, yang juga dikenali dengan barah metastatik, namun ada juga kanser hati premier yang bermula daripada hati. Apabila hati terkena barah, ia boleh mengganggu kemampuan hati untuk berfungsi dengan normal.

Kanser hati premier
Kanser hati premier boleh bermula pada hati dalam bentuk benjolan tunggal dan boleh terjadi di mana sahaja pada bahagian hati. Mereka yang mengalami kerosakan hati yang teruk biasanya akan cenderung untuk membina barah di dalam hati mereka. Kanser hati jenis karsino hepatoselular merupakan kanser hati yang menyumbang kepada 75% daripada keseluruhan kanser hati. Penyalahgunaan alkohol merupakan punca utama terjadinya kanser hati.


Ilustrasi pembentukan sel kanser pada bahagian dalam hati jenis premier

Punca kanser hati
Tidak dapat dipastikan penyebab utama terjadinya kanser hati, namun ramai yang percaya sirosis adalah salah satu daripada puncanya. Selain itu jangkita kronik dengan virus hepatitis B atau C merupakan penyebab barah hati paling biasa terjadi. Faktor lain seperti penyakit hati (hemochromatosis) yang diwarisi, diabetes, sejarah keluarga (genetik) serta penggunaan alkohol yang berat turut menyumbang kepada permasalahan ini.

Gejala
Kanser hati pada peringkat awal tidak mempunyai sebarang gejala yang jelas, namun ianya semakin menonjol sebaik sahaja sudah memcapai tahap dimana ianya dapat dikesan, antaranya adalah:

 • Kulit atau putih mata menjadi kuning.
 • Kulit menjadi gatal
 • Air kencing menjadi lebih gelap daripada biasa
 • Hilang selera makan
 • Penurunan berat badan tanpa sebab
 • Cepat letih atau tidak mempunyai tenaga
 • Mengalami gejala kurang sihat seperti demam
 • Terdapat benjolan pada bahagian kanan perut
 • Merasa sakit pada bahagian atas kanan perut atau di bahu kanan
 • Gangguan pencernaan seperti cepat kenyang


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia Arkib Negara 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Tesis serta jurnal lengkap klik di sini

Tahap
Para doktor telah membahagikan kanser hati kepada empat tahap:
 • Tahap 1 - Tumor ada di hati namun tidak merebak ke organ lain.
 • Tahap 2 - Terdapat beberapa tumor kecil namun semuanya kekal berada di dalam hati atau satu tumor sudah sampai ke saluran darah.
 • Tahap 3 - Terdapat beberapa tumor besar dan satu atau dua sudah mencapai saluran darah utama.
 • Tahap 4 - Kanser sudah bermetastasis (merebak) ke bahagian tubuh yang lain.

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang membunuh ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.

Makluman
Bagi mendapatkan kesan yang paling optimum dan menyeluruh, kami di Berkat Herba Nusantara hanya menjamin keaslian herba Keladi tikus yang terdapat pada STF Keladi Tikus dan TF Keladi Tikus Plus Biji Aprikot sahaja (keluaran asli mempunyai buku rujukan di dalam setiap kotak), dapatkan keluaran asli dan diiktiraf melalui baner di bawah atau klik di sini - STF keladi tikus (klik)

Back to content