Kanser Paru-paru - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Kanser paru-paru merupakan kanser yang terjadi pada paru-paru. Paru-paru merupakan organ yang memproses oksegen dan melepaskan karbon dioksida semasa kita melakukan pernafasan. Perokok mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk mendapat kanser jenis ini, walaupun begitu kanser paru-paru juga berpotensi untuk menyerang mereka yang tidak merokok, bergantung kepada keadaan. Berhenti merokokl dapat menurunkan risiko terkenanya serangan kanser paru-paru.

Kanser paru-paru boleh merebak ke bahagian badan yang lain (metastasis) seperti otak dan tulang seterusnya membentuk kanser pada bahagian tersebut. Ianya mampu menyerang beberapa tempat sekaligus dan dapat melumpuhkan sistem imun badan. Kanser yang merebak ini boleh menyebabkan rasa sakit, mual, sakit kepala.Setelah kanser ini mencapai tahap merebak, secara umumnya ianya tidak dapat disembuhkan. Rawatan yang sedia ada hanya mampu melambatkan gejala sahaja dan tidak menyembuhkan.

Kanser ini adalah penyebab kematian utama di seluruh dunia.

Ilustrasi kanser yang menyerang paru-paru, biasanya menyerang pembuluh udara

Gejala
Kanser paru-paru tidak menunjukkan sebarang gejala pada peringkat awal namun ianya akan mula menunjukkan simptom apabila sudah mencapai tahap berkembang (tahap 3 dan ke atas). Antara yang boleh diperhatikan adalah:

 • Batuk yang tidak hilang.
 • Batuk berdarah, walaupun sedikit.
 • Sesak nafas.
 • Sakit dada.
 • Suara menjadi serak.
 • Kehilangan berat badan tanpa sebab munasabah.
 • Sakit tulang terutama pada bahagian dada.
 • Sakit kepala yang berpanjangan.

Punca
Tabiat merokok dikenalpasti antara punca utama kanser paru-paru, baik kepada perokok mahupun mereka yang terdedah dengan asap rokok, namun barah paru-paru juga boleh terjadi kepada mereka yang tidak merokok, ini disebabkan oleh beberapa faktor seperti pendedahan terhadap asap atau bahan kimia di tempat kerja selain pendedahan terhadap habuk kayu atau tepung serta faktor genetik (keturunan). Para doktor berpendapat bahawa dengan menyedut asap rokok, seseorang itu akan menyedut bahan yang menyebabkan kanser (karsinogen) yang terkandung di dalam asap rokok, perubahan pada tisu paru-paru akan berubah dengan serta merta apabila asap rokok memasuki kawasan paru-paru.

Pada peringkat awal, badan mampu untuk memperbaiki kerosakan ini secara semulajadi, tetapi dengan pendedahan berulang, kerosakan tetap akan terjadi. Dengan pendedahan berulang terhadap asap rokok, sel normal yang melapisi paru-paru akan menjadi semakin rosak, lama kelamaan kerosakan tersebut akan menyebabkan sel berubah menjadi tidak normal dan akhirnya menjadi barah.

Jenis kanser paru-paru
Para doktor telah membahagikan kanser paru-paru kepada dua jenis utama berdasarkan penilaian di bawah mikroskop, keduanya adalah:

 • Kanser paru-paru sel kecil. Kanser jenis ini biasanya menyerang perokok berat (heavy smoker)
 • Kaser paru-paru sel tidak kecil. Kanser paru-paru jenis ini mempunyai beberapa pecahan di bawahnya, karsinoma sel skuamosa, adenokarsinoma dan karsinoma sel besar berada di bawah kanser paru-paru jenis ini.


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia, Arkib Negara 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Tesis lengkap klik di sini

Komplikasi
Kanser paru-paru boleh menyebabkan beberapa komplikasi, antaranya adalah:

 • Sesak nafas - mereka yang mengidap kanser paru-paru boleh mengalami sesak nafas jika tumor tumbuh dan menyekat saluran utama udara. Kanser paru-paru juga boleh menyebabkan cairan terkumpul di sekitar paru-paru yang boleh menyebabkan kesukaran untuk paru-paru mengembang sepenuhnya ketika anda bernafas.
 • Batuk berdarah - kanser paru-paru boleh menyebabkan pendarahan pada saluran udara yang boleh menyebabkan terjadinya batuk berdarah (hemoptisis) keadaan ini boleh menjadi semakin teruk jika tidak dirawat segera, ia boleh merebak ke lapisan paru-paru yang lain atau lebih teruk lagi merebak ke kawasan badan yang lain seperti tulang rangka dan boleh menyebabkan kesakitan.
 • Cecair di dada (efusi pleura) Kanser paru-paru boleh menyebabkan cecair terkumpul pada ruang yang mengelilingi paru-paru yang menyebabkan kesukaran bernafas.

Pencegahan
Tidak ada satu petua atau langkah yang tepat bagi mencegah kanser ini dari terjadi, namun langkah ini dapat mengurangkan risiko terjadinya kanser paru-paru, antaranya adalah:

 • Jangan merokok - sekiranya ada tidak pernah merokok, jangan mulakan. Maklumkan tentang risiko merokok kepada anak-anak supaya mereka dapat memahami seterusnya dapat mengelak daripada terjebak dengan budaya merokok. Maklumkan kepada mereka tentang bahaya merokok pada peringkat awal supaya mereka tahu untuk bertindak balas dengan ajakan rakan sebaya.
 • Berhenti merokok - berhenti merokok segera dapat mengurangkan risiko kanser paru-paru.
 • Elakan asap rokok - sekiranya anda tinggal atau bekerja dengan mereka yang merokok, dorong dia untuk berhenti merokok atau minta dia merokok diluar.
 • Elakan karsinogen - pendedahan terhadap karsinogen berlebihan seperti asap kereta, kilang serta bahan bakar dapat meningkatkan risiko kanser paru-paru. Pakai topeng muka sebagai pelindungan diri daripada karsinogen.
 • Makan buah dan sayur - pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi serat dapat membekalkan sumber vitamin yang tinggi kepada tubuh.
 • Bersenam - amalan bersenam dapat menurunkan risiko terjadinya barah pada individu. Amalan ini juga mampu meningkatkan tenaga dan sistem imun yang dapat mencegah terjadinya serangan kanser.

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang membunuh ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.

Makluman
Bagi mendapatkan kesan yang paling optimum dan menyeluruh, kami di Berkat Herba Nusantara hanya menjamin keaslian herba Keladi tikus yang terdapat pada STF Keladi Tikus dan TF Keladi Tikus Plus Biji Aprikot sahaja (keluaran asli mempunyai buku rujukan di dalam setiap kotak), dapatkan STF keluaran asli dan diiktiraf melalui baner di bawah atau klik di sini - STF keladi tikus (klik)

Back to content