Fibroid dan Cyst - Kanser Malaysia | Mypenerangan

Berkat Herba Nusantara (Malaysia)
Pengeluar utama, kapsul keladi tikus asli
Malaysia, Whatsapp HQ: 010-9027915
Kapsul keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Fibroid dan Cyst
Cyst merupakan sejenis ketumbuhan yang berongga dan berisi cairan, ia tumbuh pada bahagian ovari seseorang dan boleh membesar sehingga mengganggu kesihatan individu. Kebanyakkan daripada cyst adalah ketumbuhan jinak namun ia juga berkemungkinan boleh menjadi barah jika tidak dirawat daripada peringkat awal. Prosedur seperti ginekologi dapat mengeluarkan cyst dari dalam perut menggunakan alat khas. Terdapat juga kaedah pembedahan pembuangan cyst yang dikenali dengan nama cystectomy.

Fibroid rahim
Fibroid, yang juga dikenali dengan nama leiomyoma rahim, merupakan ketumbuhan yang terhasil daripada lapisan myometrium (lapisan otot licin) yang ada pada dinding rahim. Nama lain bagi fibroid termasuk fibromyoma, fibromas, myofibromas dan myomas. Fibroid merupakan tumor pepejal yang paling biasa menyerang wanita, ia boleh dijumpai pada 70% wanita dan boleh menyebabkan serangan kanser pada 25% wanita pada usia reproduktif. Umur mereka yang biasanya terkena serangan adalah sekitar 30 sehingga menopaus. Fibroid boleh tumbuh sehingga tujuh biji di dalam rahim wanita pada satu-satu masa. Fibroid dikelaskan berdasarkan lokasinya pada rahim. Fibroid subserosal terletak tepat di bawah lapisan luar rahim. Fibroid intraural pula biasanya dapat dijumpai pada dinding rahim manakala fibroid submukosa pula terletak pada rongga rahim. 95% fibroid adalah subserosal dan intramural, sementara selebihnya pula adalah jenis submucosal.

Fibroid mempunyai gejala yang tersendiri, dan yang paling biasa adalah pendarahan rahim yang kuat, tekanan pada kawasan pelvis, kencing yang kerap, sembelit, kesakitan semasa melakukan hubungan kelamin, kemandulan dan komplikasi kehamilan. Kehadiran fibroid juga boleh dilihat pada kuantiti darah pada kadar luar biasa yang keluar semasa haid, fibroid jenis submukosa biasanya dikaitkan dengan pendarahan yang tidak normal.


Ketumbuhan fibroid yang terjadi pada rahim dan nama saintifiknya

Wanita dengan fibroid yang teruk mungkin akan mengalami masalah pembiakan termasuk keguguran yang berulang, ketidaksuburan, kelahiran pramatang serta komplikasi semasa bersalin. Para doktor percaya bahawa komplikasi pembiakan ini adalah yang paling kerap terjadi disebabkan oleh kemampuan fibroid mengubah bentuk rongga rahim, disebabkan itu fibroid di bahagian dalam rahim (submucous) yang mampu mengubah lapisan rahim harus dirawat sebaik sahaja ia dikesan. Secara amnya, fibroid hanya perlu dirawat sekiranya ia boleh mempengaruhi kesuburan atau kemampuan wanita tersebut untuk hamil.

Diagnosis
Fibroid pada umumnya dapat dikenalpasti oleh doktor semasa pemeriksaan ginekologi umum, dan diagnos akan dibuat melalui ujian ultrasound, MRI can imbasan CT. Pada masa ini ultrasound merupakan kaedah yang paling biasa digunakan bagi mendiagnos fibroid rahim, namun hasil penggunaan kaedah MRI dilihat lebih tepat kerana sering dapat membezakan fibroid daripada ketumbuhan lain di dalam rahim. Pesakit yang mengalami menorrhagia (keluar darah haid dalam kuantiti yang banyak atau panjang) atau keguguran berulang akan diperiksa rongga rahim dengan teliti menggunakan kaedah ultrasound kerana peratusan berkemungkinan diserang fibroid jenis submukosa adalah tinggi.


USM temui keladi tikus ubat kanser dan ketumbuhan, Utusan Malaysia 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Jurnal serta tesis lengkap klik di sini

Back to content